My Childhood





#Kisah 2 (sambungan dari #Kisah 1 )

Time ni bulan ramadhan, ada beberapa hari lagi umat islam akan menyambut raya. Waktu tu dah petang , me and my cousin followed our Pak Teh ke kebun. Nak ambik buah kelapa and buah lain. Biasalah petang tak tahu nak buat apa, bagi menghilangkan rasa bosan ikutlah Pak Teh. Just me and my cousin, kiteorang berdua je.

Sementara tunggu our uncle habis mengait kelapa, me and my cousin jalan-jalan keliling kebun ( nenek punye kebun ) jalan punya jalan terjumpalah parit. Kiteorang nak tahu sama ada parit tu dalam atau tak kitaorang pun ambik kayu panjang. Dok jolok-jolok masuk dalam parit tu. Tiba-tiba.... nak tahu apa yang jadi?


jeng! jeng! jeng!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Bark! Bark! bunyi anjing menyalak, rasa macam dekat je suara anjing tu. Apalagi, jadi lipas kudunglah kitaorang. Memang kebun nenek ada anjing tapi sebagai untuk menjaga kebun. Lari dengan sepenuh hati, rasa macam nak nangis pun ada. Lari dekat pak cik kitaorang , naseb baik pak teh ada sebab anjing tu kenal dengan pak teh. Pak teh selalu datang kebun nenek. Sampai balik rumah kiteorang secousin bising-bising.Mana taknya itulah kali pertama dan terakhir kitaorang kena kejar.

Rasa macam nak aja masa berulang, i never wanna grow up. I treasure and i kept it locked inside my heart so it won't dissappear . I miss my childhood. Everbody miss their childhood memories right?


Written by:
Hasya :)


Aku Tak Cantik






" Aku hodoh tak ada siapa yang nak."

"Aku tak cantik macam Lisa Surihani.Aku gemuk!"

"Tak ada tempat orang hodoh macam aku kat dunia ni!"

Kenapa kita perlu mempertikai kecantikan yang Allah bagi? tak cukup lagi ke? kira bersyukurlah dah lengkap segala anggota badan. Cuba korang bayangkan orang yang kurang sempurna dari segi anggota badan, diorang nak jadi macam korang yang lengkap dengan sepasang tangan, kaki , mata...

Diaorang yang tak cukup anggota badan , diorang nak kaki untuk berjalan.Diorang nak tangan untuk menulis. Diorang nak mata untuk melihat. Even, awak besar pun . awak patut bersyukur. Even, awak ada dimple pon awak patut bersyukur. Kenapa kita perlu kelihatan cantik pada manusia? diri kita hanya untuk Allah.

Kita nak redha Allah atau redha manusia? cuba fikir dan bayangkan. Yes! memang manusia suka judge orang , yang judge tu Allah bukan manusia . Kenapa awak kisah sangat apa yang  orang cakap, diorang manusia tak lepas dari dosa. Mulut mengata,mengumpat.

Saya tengok orang yang besar,rendah semua cantik dan comel. Memang pandangan manusia tak sama. Kenapa kita tak  ambik yang positive apa yang orang cakap? saya tak bohong, diorang comel. Awak cakap macam ni seolah-olah awak tak bersyukur.

Tak ada orang nak? Allah cipta manusia itu berpasang-pasangan , kalau pasangan kita bukan di dunia, pasti kita bertemu dia syurga nanti. Why should you bother what others says? tunggu masanya Allah akan temukan kita dengan pasangan kita, it takes time. Tapi bila kita menunggu sangat berbaloi pernantian kita.Orang yang kurang cantik pun ada orang nak tau!

" Yes people's changing. It can be towards positive or negative. Once we choose to change to be negative, our whole life will be negative ~"

"Biar kita nampak lemah n kecil pada pandangan manusia. Tapi janganlah sampai kita dianggap lemah n kotor pada pandangan Allah ~ #notetoself"

 "Pain makes you stronger. Fear makes you braver. Heartbreak makes you wiser.”

  "Look for something positive in each day, even if some days you have to look a little harder. Let life’s challenges make you strong :)"

And please, appreciate what you have before it's gone. Kita akan kelihatan cantik kalau kita mengamal kehidupan yang positif. Kita akan kelihatan cantik kalau kita jaga budi bahasa kita. Sebab awak tak yakinlah awak cakap diri awak jelek.

This post untuk orang yang kurang yakin dengan diri and untuk kawan saya. Jangan baca tapi harus paham dan anggap sesuatu itu yang positif.

Written by:
Hasya :)




Review: Perempuan Lindungan Kaabah

First post in on December... hehe

Hari ni saya nak review novel...






Saya baru je habis baca and now cousin tengah pinjam.Well, saya dan cousin memang selalu tukar-tukar novel. Senang sikit tak payah susah-susah nak beli...

Sinopsis:

Penulis:Hana Ilhami
Penerbit:Karyaseni
Muka/surat: 700+
Harga: Semenanjung RM 28 / Sabah @ Sarawak RM 31
(Order online diskaun 3 ringgit )

PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH. Itulah gelaran yang diberikan oleh orang di sekelilingnya kepada Hanan disebabkan sikapnya yang sempurna sebagai seorang Muslimah yang solehah.
Kehadiran lelaki yang mendambakannya menjadi seorang isteri telah menyebabkan hati Hanan keliru untuk memilih di antara jasa dan rasa...

“Hanan, selama ini saya mengetahui Islam dengan lebih mendalam dari awak. Itupun melalui e-mel atau telefon. Setiap kali saya nak ajak awak keluar, awak selalu menolak. Awak tak sudi ke keluar dengan saya?”- Alex

“Hanan! Akan aku pendamkan sahaja cinta ini di dalam lubuk hatiku…”- Amir
“Mummy nak Reez kahwin dengan ustazah? Tiap-tiap hari dengan bertudung litupnya, sampaikan dalam rumah ni pun bertudung. Kalau Reez ajak dia pergi club atau karaoke ke, mummy rasa dia nak pergi tak?” - Fareez
Demi membalas budi, Hanan berkorban atas maksud dakwah. Hanan akhirnya memilih lelaki yang tak pernah difikirkan akan menjadi pasangan hidupnya. Tapi dengan sikap lelaki itu yang sering sahaja mengabaikan perintah Tuhan serta kehadiran Sally sebagai teman wanita telah menguji bahtera yang dibina.
“Aku tak seksi... Dengan imej jubah dan tudung labuh ini terlalu janggal rasanya untuk aku berada dalam dunia Abang Fareez. Pasti aku ini bukan pilihannya, malah aku sendiri pun tidak pernah bermimpi untuk hidup bersamanya.” - Hanan
Demi mendapat reda Ilahi, Hanan cuba bertahan dan memenangi hati lelaki bergelar suami. Tapi... perlukah Hanan mengorbankan prinsip-prinsip hidupnya demi kebahagiaan yang dia sendiri tidak pasti? Di antara cinta kepada suami dan cinta kepada Ilahi, yang manakah harus diutamakan?

Review:
Saya beli novel ni sebab tertarik dengan tajuk and cover dia, masa mula-mula baca not bad... tapi bila Hanan dan Fareez dah kahwin, mula satu misi baru.Hanan cuba membawa Fareez kembali ke pangkal jalan,biar lambat asal ada sedikit perubahan.Setiap malam Hanan akan tunggu Fareez, tak kiralah pukul 1 @ 2 @ 3 , Hanan tetap tunggu suaminya.
Saya suka dengan perangai Fareez tapi kalau perangai dia yang dah banyak kaki-kaki tu, tolak terus. Fareez ni gentlemen, and yeah dia suka usik Hanan.Ade part yang saya rasa cute je... konflik ringan, but at the same time rasa berdebar-debar jugalah. 
Sikap Hanan yang sabar dan penyayang itu lama-lama dapat jugak mencairkan hati Fareez. Perlahan-lahan Fareez mula menampakan perubahan. Tapi ada cubaan datang, Sally mengandung anak Fareez ? apa yang terjadi?actually saya ada buat sedikit twist and turn.Bahasa yang santai dan mudah difahami. well, i don't know what to say... tu je kot. hehe. Saya bagi 4 bintang


Written by:
Hasya :)























































Types Of Phobias

Halamak! buat research taxi, tak sangka pasal phobia ni banyak sangat. Juling mata tengok.






A

  • Ablutophobia – fear of bathing, washing, or cleaning
  • Achluophobia – fear of darkness
  • Acrophobia – fear of heights
  • Agoraphobia, Agoraphobia Without History of Panic Disorder – fear of places or events where escape is impossible or when help is unavailable. Fear of open spaces or of being in public places. Fear of leaving a safe place
  • Agraphobia – fear of sexual abuse
  • Agrizoophobia – fear of wild animals
  • Agyrophobia –fear of crossing the road
  • Aichmophobia – fear of sharp or pointed objects (such as a needle or knife)
  • Ailurophobia – fear of cats
  • Algophobia - fear of pain
  • Androphobia – fear of men
  • Anthophobia – fear of flowers
  • Anthropophobia – fear of people or the company of people, a form of social phobia.
  • Aquaphobia – fear of water. Distinct from Hydrophobia, a scientific property that makes chemicals averse to interaction with water, as well as an archaic name for rabies
  • Arachnophobia – fear of spiders
  • Astraphobia – fear of thunder and lightning
  • Atychiphobia – fear of failure
  • Autophobia – fear of being alone or isolated
  • Automatonophobia – fear of anything that falsely represents a sentient being
  • Aviophobia, Aviatophobia – fear of flying

B

  • Blood-injection-injury type phobia – a DSM-IV subtype of specific phobias

C

  • Chaetophobia – fear of hair
  • Chemophobia – fear of chemicals
  • Chiroptophobia – fear of bats
  • Chromophobia - fear of bright colors
  • Chronophobia – fear of time and time moving forward
  • Cibophobia, Sitophobia – aversion to food, synonymous to Anorexia nervosa
  • Claustrophobia – fear of having no escape and being closed in
  • Coulrophobia – fear of clowns (not restricted to evil clowns)
  • Cyberphobia – fear of or aversion to computers / Learning new technologies

D

  • Decidophobia – fear of making decisions
  • Dentophobia, Odontophobia – fear of dentists and dental procedures
  • Dipsophobia – fear of drinking alcohol[3]
  • Disposophobia – fear of getting rid of or losing things – sometimes wrongly defined as "compulsive hoarding"
  • Dysmorphophobia, or body dysmorphic disorder – a phobic obsession with a real or imaginary body defect

E

  • Emetophobia – fear of vomiting
  • Ergasiophobia – fear of work or functioning, or a surgeon's fear of operating
  • Ergophobia – fear of work or functioning
  • Erotophobia – fear of sexual love or sexual abuse
  • Erythrophobia – pathological blushing

F

  • Friggatriskaidekaphobia, Paraskavedekatriaphobia, *Paraskevidekatriaphobia – fear of Friday the 13th
  • Frigophobia – fear of becoming too cold

G

  • Gamophobia – fear of marriage, commitment
  • Gelotophobia – fear of being laughed at
  • Gephyrophobia – fear of bridges
  • Genophobia, Coitophobia – fear of sexual intercourse
  • Gerascophobia – fear of growing old or aging
  • Gerontophobia – fear of growing old, or a hatred or fear of the elderly
  • Glossophobia – fear of speaking in public or of trying to speak
  • Gymnophobia – fear of nudity
  • Gynophobia – fear of women.

H

  • Hadephobia (also stigiophobia and stygiophobia) – fear of Hell[4]
  • Halitophobia – fear of bad breath
  • Haphephobia – fear of being touched
  • Heliophobia – fear of sunlight
  • Hemophobia, Haemophobia – fear of blood
  • Hexakosioihexekontahexaphobia – fear of the number 666
  • Hoplophobia – fear of weapons, specifically firearms (Generally a political term but the clinical phobia is also documented)
  • Homophobia – fear of homosexuals or of homosexual relationships; homophobic
  • Hylophobia – fear of trees, forests or wood
  • Hypnophobia or somniphobia – fear of sleep.

I

  • Ichthyophobia – fear of fish, including fear of eating fish, or fear of dead fish
  • Ipovlopsychophobia – fear of having one’s photograph taken.

L

  • Lipophobia – fear/avoidance of fats in food

M

  • Mysophobia – fear of germs, contamination or dirt

N

  • Necrophobia – fear of death and/or the dead
  • Neophobia, Cainophobia, Cainotophobia, Centophobia, Kainolophobia, Kainophobia – fear of newness, novelty
  • Nomophobia – fear of being out of mobile phone contact
  • Nosocomephobia – fear of hospitals
  • Nosophobia – fear of contracting a disease
  • Nyctophobia, Achluophobia, Lygophobia, Scotophobia – fear of darkness

O

  • Obesophobia – fear of obesity
  • Oikophobia – fear of home surroundings and household appliances
  • Ombrophobia – fear of rain
  • Omphalophobia – fear of bellybuttons
  • Ophthalmophobia – fear of being stared at
  • Ornithophobia - fear of birds
  • Osmophobia, Olfactophobia – fear of bad odours

P

  • Panphobia – fear of everything or constant fear of an unknown cause
  • Papaphobia – fear of the Pope
  • Pediophobia – fear of dolls (a branch of automatonophobia: fear of humanoid figures)
  • Phagophobia – fear of swallowing
  • Pharmacophobia – fear of medications
  • Philophobia – fear of love
  • Phobophobia – fear of having a phobia
  • Phonophobia – fear of loud sounds
  • Pteromerhanophobia – fear of being on an airplane
  • Pyrophobia – fear of fire

R

  • Radiophobia – fear of radioactivity or X-rays

S

  • Sociophobia – fear of people or social situations
  • Scopophobia – fear of being looked at or stared at
  • Skelephobia - fear of skeletons
  • Somniphobia – fear of sleep
  • Spasmenagaliaphobia (neologism; no official name) – fear of broken glass[5]
  • Spectrophobia – fear of ghosts and phantoms
  • Stygiophobia – fear of Hell

T

  • Taphophobia, Taphephobia – fear of the grave, or fear of being placed in a grave while still alive
  • Technophobia – fear of technology (see also Luddite)
  • Telephone phobia – fear or reluctance of making or taking phone calls
  • Tetraphobia – fear of the number 4
  • Thalassophobia – fear of the sea, or fear of being in the ocean
  • Thanatophobia – fear of dying
  • Thermophobia – fear of heat
  • Tokophobia – fear of childbirth or pregnancy
  • Traumatophobia – a synonym for injury phobia: fear of having an injury
  • Trichophobia – a morbid disgust caused by the sight of loose hairs
  • Triskaidekaphobia, Terdekaphobia – fear of the number 13
  • Trypanophobia, Belonephobia, Enetophobia – fear of needles or injections
  • Trypophobia – fear of holes[6]

U

  • Uranophobia, Ouranophobia – fear of Heaven

W

  • Workplace phobia – fear of the workplace

X

  • Xanthophobia – fear of the colour yellow
  • Xenophobia – fear of strangers, foreigners, or aliens
  • Xylophobia, Hylophobia, Ylophobia – fear of trees, forests or wood

Animal phobias

  • Agrizoophobia – fear of wild animals
  • Ailurophobia – fear/dislike of cats
  • Apiphobia – fear/dislike of bees (also known as melissophobia, from the Greek melissa "bee")
  • Arachnophobia – fear/dislike of spiders and other arachnids
  • Bovinophobia – fear/dislike of cattle
  • Chiroptophobia – fear/dislike of bats
  • Cynophobia – fear/dislike of dogs
  • Entomophobia – fear/dislike of insects
  • Equinophobia – fear/dislike of horses (also known as Hippophobia)
  • Herpetophobia – fear/dislike of reptiles and/or amphibians
  • Ichthyophobia – fear/dislike of fish
  • Mottephobia – fear/dislike of butterflies and/or moths
  • Murophobia – fear/dislike of mice and/or rats
  • Ophidiophobia – fear/dislike of snakes
  • Ornithophobia – fear/dislike of birds
  • Ranidaphobia – fear/dislike of frogs
  • Selachophobia – fear of sharks
  • Scoleciphobia – fear of worms
  • Zoophobia – fear of animals

Kenangan Itu Manis


Haila~ teringat time zaman kanak-kanak ribena dulu, semuanya manis-manis belaka. Rasa macam nak berputar balik masa. Hari ni saya nak kongsi, apa kenangan yang terindah yang pernah tercatat dalam hidup dan memang tak boleh dilupakan.





Kisah 1

Masa ni saya budak tadika lagi and time saya sekolah kat sabah. Ada satu hari ni, kalau tak silap saya dah lambat nak ke sekolah. Saya pergi sekolah selalu naik motor jelah bibik hantarkan.Sekolah dekat je,tak sampai satu kilometer.

Sekolah kat Sabah pakaian dia lain ye, tak tahulah sekolah Sabah yang lain macam mana. Pakai pinafore and baju tanpa lengan. Time tu tadika lagi, kalau baju sukan lengan pendek seluar paras lutut.Hmm...

Ish! banyak explain pulak day. So, saya dengan bibik naik motor jenama Suzuki ( sekarang dah rosak ).Ni contoh dia.





Tapi warna kuning, and ada bakul besar dekat belakang. Saya duduk kat belakang, jaga bakul tu. Sebab bakul tu macam nak goyang. So, bila dah masuk je pagar sekolah. Sekolah ada parking lot luaslah jugak.

Time nak belok aja bakul tu jatuh. Macam hawau je,takleh ke jatuh time kiteorang dah berhenti.Time vroom vroom jugak dia jatuh.Dahlah ada kereta kat belakang, naseb kereta tu tak langgar. So pergilah ambil bakul yang dah rupa dia dah macam kena makan dengan harimau.

Then, masuk parking sekolah... masuk je parking motor kiteorang pulak jatuh. Time tu tanah tak adalah basah sangat, nasib baik baju sekolah tak kotor sangat. Tak cedera just calar-calar sikit. Terima kasih kepada bibik sebab sanggup mengharungi kedukaan denganku. Bukan kedukaan, naseb malang!

Bila semua dah settle and okey, saya masuk sekolah. Masuk je kelas tengok kelas kosong. Tengok kelas lain pulak kosong.' Aku datang awal sangat ke? aku rasa aku lambat.' Then, jumpa bibik balik, nasib baik time tu bibik tak balik lagi kalau tak, mau kena tadah telinga dengar sindirannya yang memang tajam yang amat.

Tanya pak guard sekolah tu, pak guard tu "Sekolah tengah cuti, esok baru buka." Dush! sebijik penampar kena kat muka. Biaselah budak tadika semuanya tak tahu,Itulah aku.Takkan still ingat benda ni sampai sekarang.Hahaha

Kenangan itu manis bagaikan diisi dengan gula. Zaman Ribena dah berlalu sekarang saya tengah melalui fasa remaja. Insha Allah , will continue. Mesti ada yang menyampah :P 




Written by:
Hasya :)

Be yourself





Kadang-kadang saya jeles dengan orang-orang yang lebih cantik,kaya dan pandai dari saya.Yes,saya mengaku. Saya cuba untuk jadi diri sendiri, saya cuba untuk bersyukur dengan diri sendiri atas apa yang Allah telah beri.

Saya juga terfikir kenapa saya bukan macam mereka? yang educated,rich and gorgeous. Saya nak jadi macam mereka. Tapi saya fikir dan fikir. My life is better than them. Allah jadikan saya macam ni supaya kita tak lupa dengan nikmat yang Allah beri. Allah tak nak saya jadi seorang yang sombong dengan kekayaan dan kecantikan.

Allah nak jadikan saya seorang yang baik.Allah nak elakkan saya jadi orang yang takbur,sombong. Dan saat itu saya sedar. Kemewahan hanya boleh melalaikan kita. Saya bersyukur hidup dalam keluarga yang sederhana dan penuh dengan kasih sayang.

Kenapa saya perlu jadi orang lain? sedang kita adalah kita. Jadi diri sendiri lebih baik. Kita mempunyai kelebihan yang tak ada pada mereka. Alhamdulilah, saya adalah diri saya. Bukan Aiswarya Rai atau Lisa Surihani tapi saya adalah diri saya. Be yourself because you are better than them. :)









Written by:

Hasya :)



Aku bukan yang terbaik!





Saya banyak buat jahat, saya tahu saya banyak dosa. Tapi saya cuba jadi yang terbaik. Saya cuba jadi yang boleh dicontohi. Saya bukanlah yang terbaik. Tak terkira dosa saya, tapi saya cuba berubah. Saya cuba untuk tundukkan pandangan. 

Biarlah orang kata cara saya kolot, tapi saya kolot untuk kebaikkan. Saya cuba untuk tidak jadi seorang yang lagha (lalai). Ya,setiap orang mahukan perubahan dalam dirinya.Setiap mahu jadi yang seperti orang lain.

Saya belum cukup sempurna.Saya cuba untuk menjaga pandangan saya.Kadangkala saya tewas dengan godaan syaitan. Semoga niat saya ni betul. Berubahlah kerana Allah. Ampuni dosaku Ya Allah. Semoga Allah permudahkan urusan saya dan anda. I am trying to be a better person. Memang akan ada cubaan untuk kita ketika kita dalam proses penghijrahan. Dan kita harus bersedia.










Written by:
Hasya :)


Kecantikan dan Keimanan






Cantiknya wanita itu bukan terletak pada wajahnya tapi terletak pada hatinya. Kini ramai Adam lebih memilih wanita berdasarkan paras rupa. Tapi yang mereka tidak tahu, bahawa paras rupa tidak menjamin kebahgiaan.

Kalau rupa cantik tapi perangai 'huduh' tak ada gunanya jugak. Hati rasa tak bahagia, kau pilih rupanya adakah kau ingat kau berjaya tackle wanita cantik? tidak. Kau rasa bangga kerana wanita cantik layak mendampingi kau? tidak.

Biarpun wanita itu tidak secantik Aiswarya Rai, biarpun dia tidak memilik body yang perfect seperti Giselle Bundchen, tapi dia memilik hati yang suci. Yang taat pada perintah Allah. Itulah bidadari syurga. Pilihlah beauty with iman. Insha Allah bahagia dunia akhirat.

Dan hawa jangan guna kecantikan mu sebagai senjata memikat Adam. Kerana kecantikan itu tidak akan kekal.

Adam, kecantikan pada wanita terletak pada imannya bukan pada paras rupa. Jika kau memilih kecantikannya , maka akan hilang segala kecantikan diwajahnya.






Written by:
Hasya :)










Review: Ice Age 4

Hey~




ICE AGE:CONTINENTAL DRIFT

Sedikit information pasal Ice Age

Directed by:Steve Martino
                   Mike Turmiere

Time Running: 88 minutes

Synopsis:

Manny  becomes over-protective about his teenage daughter, Peaches, going to the falls to see a teenage mammoth named Ethan. Meanwhile, Sid reunites with his family (who abandoned him during the first film), but is abandoned again, with his obnoxious Granny. Manny catches Peaches with Louis heading to the falls; he finds her with Ethan and Manny embarrasses Peaches in front of her friends. Soon after, the separation of the continents separates Manny from his family. Manny gets stuck on a floating iceberg with Sid and Diego and a large moving landmass drives Ellie, Peaches, and a herd of other animals towards a land bridge, where Manny had told them to go.


Review:

Ice Age ni kesinambungan dari Ice Age 3. Dia ada 3 siri, 

Ice Age 1:Sub-Zero Heroes






Ice Age 2: The Meltdown






Ice Age 3: Dawn of Dinosaur





Pokok pangkalnya, semua siri ni memang best! kelakar tak payah cakaplah sampai terbahak-bahak adik saya ketawa. Cerita ni memang sesuai untuk kanak-kanak, baby pon boleh, sure baby pon ketawa.
Tengok all of 4 series memang best! tak ada cacat cela. Trust me!

Dalam setiap siri saya paling suka dengan watak diego.Diego seekor Saber, saber tu apa? meh , saya tunjukkan gambar saber.







Saber ni binatang mammal yang mempunyai taring yang panjang dan tajam. Tapi sayang dah pupus.
Lol, saya nak review tetibe jauh tersesat.



Diego ni nak kata serius tak serius, dia kelakar dalam diam. Untuk Ice Age 4 ni saya bagi 4.5 stars. 

Quotes dari Ice Age 4:








Written by:

Hasya :)










Review: Brave

Hey~





Hari ni saya nak review movie, well it's new,animation and fun. Hari tuh ayah beli CD cerita kids. Well, kiteorang family memang suka tengok kids punya movie. Selalu pasang dalam kereta. Ini sedikit information about this movie.

Directed by: Mark Andrew
                    Brenda Chapman
Studio: Pixar
Running Time: 93 minutes


Synopsis:

In Scotland, King Fergus of Clan DunBroch presents his young daughter Merida with a bow for her birthday. While practicing, Merida encounters awill-o'-the-wisp. Soon afterwards, Mor'du, a giant demon bear, attacks the family. Merida escapes along with her mother Queen Elinor while Fergus fights off the bear at the cost of his left leg. Years later, Merida has become a free-spirited teenager and an older sister of identical triplets: Hamish, Hubert and Harris. Merida's mother informs her that she is to be betrothed to one of her father's allied clans. Reminding Merida of a legend about a prince who ruined his own kingdom, Elinor warns her that failure to marry could harm DunBroch, but Merida is dissatisfied with the arrangement.



Review:

For me the movie was not bad, Merida is the Princess of DunBroch. She loves archery and very pro,
Merida ni dipaksa untuk berkahwin tapi dengan pilihan abahnya, King Fergus. Tapi dalam banyak-banyak king, King Fergus paling sporting.haha. Her mother, Queen Elinor ni boleh dikatakan macam dia yang gantikan tugas ayah dia. Dia tegas dan ingin mengekalkan tradisi keluarga dan sangat menitikberatkan hal-hal puteri.

Merida membantah, bila dia dah meluat dengan mak dia, dia lari ke hutan dengan kudanya, Angus. Di hutan tulah, dia bertemu dengan seorang nenek sihir. Merida minta bantuan nenek sihir tu, dia ingin mengubah takdir hidup dia. Nenek sihir tu bagi spell on a cake.

Lepas Queen Elinor makan cake tu, dia berubah jadi beruang. Untuk mengubah kembali seperti asal bla bla bla... ( skip :P)
The most touching moment of all, bile ada beruang nak attack Merida, Queen Elinor (yang dah bertukar jadi beruang tu) tolong. Sebelum matahari terbit Queen Elinor harus bertukar jadi manusia balik, kalau tak dia akan jadi seekor beruang untuk selamanya.

Rasa macam nak nangis je bila, part last2 mak dia tak dapat jadi. Kalau nak tahu korang pi download or beli CD , memang nak nangis tapi tak nangis. Biasa saya nak control macho depan family. Apa yang saya review sebenarnya tak lengkap. Pengorbanan ibu sangat besar, bersyukur sebelum mereka hilang.
3.5 stars.

P/S: 1st time jumpa princess rambut kerinting and tebal. hihi

Quotes:













Written by:
Hasya :)







Save Gaza,Palestine!

Assalamualaikum~


Let me guess mesti korang dah tahu kan pasal apa yang terjadi dekat Gaza?

They need our help and support, mereka perlukan bantuan perubatan dan lain-lain. Anda yang berhati manusia saya mohon SANGAT-SANGAT dermalah apa saja, tidak kisah doa korang pun boleh. Show that we care.

Cuba kita tengok kesusahan,kepayahan,kesengsaraan,derita dorang. Walaupun dorang diserang oleh tentera rejim Israel yang jahanam tu, dorang still boleh bangun. Cabaran dorang lebih hebat dari kita, diserang sudah berbelas-belas tahun dan masih 'digari' oleh tentera jahanam tu!

Kita putus cinta pun dah nak bunuh diri, itu baru sikit daripada derita dorang. Memang Kita patut contohi mereka. Mereka pertahankan agama ISLAM dan mempertahankan NEGARA! Mereka tak lari tapi mereka bertahan. Show your heart.

Kepada tentera Israel jahanam, are you really human? are you god? kau bunuh budak-budak yang masih kecil dan mentah. kau bom Gaza, kau ingat kau tuhan, boleh main bunuh-bunuh. Berapa banyak orang kau bunuh? berbillion tau tak! aku tau kau tak paham bahasa Malaysia, kau tanya translator kau. Sebab aku tak tahu nak maki hamun kau dalam bahasa inggeris.

Siapa yang terrorist sebenarnya? Muslims? huh, you guys killed and dropped thousands of bombs. Cuba kau bayangkan keluarga kau,awek kau mati depan mata kau dengan baju kau berlumuran darah mereka. Sedih kan?

I cant talk much, memang tengah berapi tahap lava gunung merapi dah ni. Sorry, terkasar tadi. Emo terlebih maksimum tadi. Saya guna perkataan  jahanam kepada tentera jahanam tu sebab mereka memang jahanam.

Maaf saya terkasar bahasa, it's just... paham-paham jelah. Kalau boleh stop beli makanan from Mcdonald, KFC, Starbuck yang ada berkaitan dengan tentera jahanam tu. Duit itu mereka salurkan kepada Israel untuk membeli senjata. Saya pun susah jugak nak berhenti beli McDonald, lama-lama bolehlah tu. Makan mamak lagi best.


P/S: Apa yang aku merepek dari tadi? and kalau ada any information just leave your comment :0











Written by:

HasyaZulaikhaaaa 














               








Cinta ? Apa itu cinta ? Mengapa cinta itu wujud ? Bila sebut pasal cinta je , mesti teringat crush atau lover korang kan? Pernah dalami tak apa maksud cinta itu? Pernah terfikir tak siapa yang layak untuk kita cintai sebenarnya ? Seberapa dalam agaknya cinta korang untuk pencipta korang ? Seberapa dalam cinta korang untuk parents korang yang banyak habis duit ? Well , tipulah kalau saya kata saya tak pernah rasa nak dicintai . Tapi semakin membesar , saya makin kenal erti cinta. Saya tak layak mengejar cinta manusia. Saya cuma nak kan cinta Allah . 

Tapi, Syaitan tu dah berjanji dan bersumpah untuk merosakkan anak adam sampai kiamat. Bersekolah di sekolah elit ( dahulu elit sekarang dah turun taraf :p) makin menggoda saya. Nasib baik ada seorang kawan yang mengingatkan saya apa tujuan hidup saya. Mengejar cinta yang hakiki. Cinta itu anugerah Illahi yang tak ternilai. Kadang-kadang saya rasa geli tengok couple holding hands , bukan saya jealous tapi rasa geli. Itu belum cerita yang peluk-peluk and kissing lagi. Lebih teruk kalau perempuan itu berhijab. Rasa amat hina Islam ni. Sebab itu lah saya keraskan sikit, sikit je ye hati saya nak ber-couple ni. 

Lagipun saya tak cantik macam JLo .Saya cuma mempunyai raut wajah yang biasa sahaja , saya bersyukur. Tapi hati saya tak sekeras batu , saya pernah dicairkan oleh seraut wajah. Menangis 2 hari 2 malam sebab dia layan kawan baik saya , kebetulan kawan baik saya suka dia. Bila bagitahu kawan lagi satu , dia cuba tenangkan saya. Dia cakap si dia tu bukan untuk saya. Alhamdulillah , kini saya jaga sekeping hati saya elok -elok. Saya sorokkan. Saya kunci rapat-rapat. Tika ini , bila teringat peristiwa nangis sebab lelaki mesti rasa nak terjun bangunan macam Peter Petrelli . Hehe. Moral of the story,   seek for Allah's love because His love is unparalleled.

P/s: Maaf bahasa skema ! :p



Written By ,
Shirgo :-)

La Tahzan


Sebelum tu, tutup muzik sebab tak sesuai dengan post. Sekian~




Kenapa Allah uji kita? kenapa?

- Allah uji kita sebab DIA ingin melihat sejauh mana kita mohon kepadaNya.Sejauh mana kita bersujud kepadaNya. Selama ini manusia melupakaNya dan DIA ingin manusia kembali kepadaNya. Dan setiap masalah ada jalan penyelesaian. Cuba tanya diri sebanyak mana kita berzikir kepadaNya? #NoteToSelf

Adakah Allah sayang kita? Adakah?

- Ya, Allah sayang kepada kita. Sehingga kini kita masih bernafas dan masih hidup atas hasil bantuaNya. Kerana Allah sayang, Allah menguji kita. Kerana Allah sayang, Allah memberikan kita bantuan. Kita bernafas,berjalan,berdiri,berlari... semua itu hadiah Allah kepada kita.

Kenapa kita ada hati dan perasaan? kenapa?

- Tanpa kesedihan kita tidak mengenali apa itu erti bahagia. Bagaimana kita ingin kesengsaraan dan kesedihan orang lain. Tanpa kesedihan,kegembiraan,duka... kita tidak akan mengenali erti susah dan payah. Bersyukurlah kerana anda mempunyai perasaan.Kalau tidak memiliki perasaan ini, anda hanyalah seorang manusia yang tidak berperikemanusiaan. 


"Dengan hanya mengingati Allah,hati akan menjadi senang."

Please,tengok video ni. Bukan video hantu atau apa. Ceramahnya sangat menyentuh hati.Dengan background muzik yang sesuai. Tengok video ni. Kenapa? Apa?


































Written by:
Hasya :)


Pulau/Pantai tercantik di Asia


Hari ni nak share pasal Pulau-pulau yang tercantik kat Malaysia. Kot-kot boleh bawak keluarga bercuti kan? jangan bawak awek gi honeymoon sudah.




PULAU SIPADAN! sebuah pulau lautan berhampiran dengan Semporna, sebuah bandar di pantai timur SabahMalaysia. Pulau Sipadan merupakan satu-satunya pulau samudera di Malaysia daripada batu kapur dengan ketinggian 600 meter dari dasar laut.

Apa daya penarik dia selain suasana lautnya yang damai dan hijau-kebiruan? 

Di sekitar Pulau Sipadan mempunyai beberapa kawasan popular untuk penyelam "Hot spot center to scuba divers" misalnya Barracuda Point, Turtle Cavern (Gua Penyu), Coral Gardens Drop Off (terletak berhampiran jeti utama Pulau Sipadan), North Point, West Ridge, Taman-taman Tergantung (Hanging Gardens), Lobster Lair, Staghorn Crest, South Point, Turtle Patch, Batu Karang Tengah (Mid Reef), Whitetip Avenue dan Coral Gardens.

Bawah laut Sipadan menawarkan kepada para penyelam pemandangan yang penuh dengan kehidupan marin seperti Barracudapenyuikan, dan sebagainya. Warna-warna yang banyak dan bertukar ganti, birai, celah, batu rungkupan, gua besar dan cerombong yang menegak di bawah air yang dibentuk oleh pelbagai karang menanti untuk disaksikan oleh para penyelam yang ingin menikmati tempat selam yang menyeronokkan di dunia.

Selain Pulau Sipadan ada satu lagi Pulau yang dok kat Sabah. 







TANJUNG ARU BEACH! ni bukan pulau tapi pantai, tapi saya still nak post.Tak salah kan? Masa saya tinggal kat Sabah dulu, saya dan family selalu datang sini time weekand.Kat Tanjung Aru ni ada taman permainan, serius memang lawa.And kita boleh bagi makan kat kura-kura. Kat sana pun ada gerai and durian.Dulu, kalau kiteorg mengidam durian, Tanjung Aru nilah jadi sasaran. 

Kalau korang tension ke apa, korang boleh datang kat Tanjung Aru ni.Sebab suasana dia betul-betul mendamaikan.Angin bertiup sepoi je. Memang syoklah suasana dia. Dulu kalau nak datang Tanjung Aru ni nak masuk kena bayar RM 1 @ 2 je. 




Next is PULAU PERHENTIAN! Terletak di negeri Terengganu, Malaysia, sekitar 40 batu (64km) selatan dari sempadan Thailand. Ia dijadikan tempat persinggahan bagi kapal-kapal dagang yang berulang-alik dari China ke Asia Tenggara seperti Singapura, Jawa dan beberapa tempat di Semenanjung Tanah Melayu.Pulau ini sering menjadi tumpuan penyu hijau dan Hawksbill untuk bertelur.





PULAU REDANG ni antara pulau terbesar dan tercantik di pantai timu asia. Pulau ni sekarang dah menjadi tarikan pelancongan luar dan menjadi pusat peranginan paling popular. Apa daya penarik pulau ni? Pasirnya putih dan airnya jernih, dengan batu karang dan ikan terdapat hanya beberapa meter dari tepi pantai. Antara kemudahan di pulau ini ialah kegiatan snorkel dan junam.

Indahnya ciptaan yang Allah cipta, manusia sekarang patut bersyukur kerana kita dapat melihat dan merasainya. Sambil tu kita boleh cuci mata, yelah mata kita pon perlu melihat banyak benda hijau. Jangan pikir lain pulak.Benda hijau yang macam tumbuh-tumbuhan. Warna hijau ni mampu menyejukkan mata kita. Sekian post pada hari ini. Haha

Written by,
Hasya :)











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...